Жорсткість води
В даний час все більшої актуальності набуває проблема очищення, або правильніше сказати підготовки води. Причому не лише води для пиття та приготування їжі, а й тієї, яка використовується в побуті – для прання, миття посуду тощо.
Існує проблема, загальна як для заміських будинків із автономною системою водопостачання, так і для міських квартир. Ім'я цієї проблеми – жорсткість води.
Жорсткістю води називається сума розчинених у воді іонів кальцію Са2+ і магнію Mg2+, які при нагріванні випадають в осад, утворюючи наліт, всім добре відомий як накип. Порівняно нешкідливий на стінках чайника, накип може стати причиною передчасного виходу з ладу сантехніки, посудомийних та пральних машин. А для автономних систем підігріву та опалення – це просто біда.
Причиною більшості випадків виходу з ладу водонагрівачів є відкладення накипу на ТЕНах та внутрішніх поверхнях теплообмінників.
На побутовому рівні жорсткість проявляє себе значним (на 30-50%) перевитрата миючих засобів при пранні білизни і вмиванні, і навіть погіршенням споживчих властивостей води.
При кип'ятінні досить жорсткої води на її поверхні утворюється плівка, а сама вода набуває характерного присмаку. При заварюванні чаю чи кави у такій воді може випадати бурий осад.
До того ж дієтологами встановлено, що у твердій воді гірше розварюється м'ясо. Пов'язано це з тим, що солі жорсткості вступають у реакцію з білками тварин, утворюючи нерозчинні сполуки. Це призводить до зниження засвоюваності білків.
У свою чергу, косметологи (і це добре відомо більшості жінок) часто рекомендують використовувати для вмивання м'яку воду.
Основним джерелом потрапляння у воду солей магнію і кальцію є поклади вапняків, гіпсу та доломітів, що розмиваються природними водами.
Жорсткість вимірюється в міліграм-еквівалент на літр (мг-екв/л).
За ступенем жорсткості питну воду поділяють на такі категорії:
- дуже м'яка вода (0-1,5 мг-екв/л)
- м'яка вода (1,5-3 мг-екв/л) - soft water
- вода середньої жорсткості (3-6 мг-екв/л)
- тверда вода (6-9 мг-екв/л) - hard water
- дуже жорстка вода (понад 9 мг-екв/л).
Найкращі смакові властивості вода має при жорсткості 1,6-3,0 мг-екв/л (м'яка вода), при жорсткості води вище 4,5 мг-екв/л відбувається інтенсивне накопичення осаду в системі водопостачання та на сантехніці, порушується робота побутових приладів.
Дуже м'яка вода, що має жорсткість нижче 0,5 мг-екв/л, є корозійно-активною по відношенню до труб і котлів і здатна вимивати відкладення в трубах, що накопичуються при тривалому застоюванні води в системі водопостачання.
Зазвичай пом'якшення води (іонообмінні технології) проводять до залишкової жорсткості води 1,0-1,5 мг-екв/л, що відповідає зарубіжним нормативам з експлуатації побутової техніки.
На сьогоднішній день існує багато методів боротьби із надмірною жорсткістю води таких як:
- пом'якшення за допомогою іонообмінного процесу;
- обробка води за допомогою антинакипних фільтрів, таких як СВОД-АС;
- обробка води поліфосфатними фільтрами;
- магнітне оброблення води.